1. Home
  2. » 
  3. Blog
  4. » 
  5. Jak usunąć konto na Instagramie?

Jak usunąć konto na Instagramie?

Jak usunąć konto na Instagramie

Instagram jest w ostatnich latach najpopularniejszym serwisem o charakterze społecznościowym, a swoją popularnością dawno prześcignął już Facebooka czy Twitter.

Niemal wszyscy młodzi ludzie chcą pokazywać siebie, swój styl życia i dodatkowo jeszcze na tym zarabiać, a Instagram umożliwia wszystkie te rzeczy. Jeśli masz konto na Instagramie, możliwe że czasem również nachodzi cię ochota, by je usunąć.

Instagram daje swoim użytkownikom taką możliwość, a nawet dwie takie możliwości do wyboru.

Jak to zrobić?.

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że z poziomu aplikacji na telefonie nie da się tego zrobić. Konto można usunąć tylko poprzez wejście na stronę serwisu za pomocą standardowej przeglądarki internetowej.

Wspomniane dwie możliwości, to:

  • permanentne usunięcie konta.
  • usunięcie chwilowe, czyli zawieszenie konta.

 

Usunięcie chwilowe, czyli zawieszenie konta

Jak usunąć konto na zawsze?

Zacznijmy najpierw od tej drugiej. Jest ona skierowana do osób, które są zmęczone stałym śledzeniem swojego konta oraz kont innych osób, ale nie są do końca przekonane, czy na pewno chcą pożegnać się z serwisem.

Zawieszenie konta zablokuje jego wyświetlanie, jak również wszystkich umieszczonych na nim zdjęć, a nawet uniemożliwi wyszukanie go. Jest to raczej forma „urlopu” od serwisu, pozwalająca się przekonać, czy na pewno już nie chcemy mieć nic wspólnego z Instagramem.

Jak możemy to zrobić?

  • Oczywiście trzeba się zalogować na swoje konto.
  • następnie wybrać opcję „Edytuj profil” i dalej opcję „Tymczasowe wyłączenie konta”.
  • Po jej kliknięciu musimy podać przyczynę takiej decyzji i wpisać jeszcze raz nasze hasło logowania.

I gotowe. Nasz profil nie jest już widoczny dla innych, ale sami możemy go jeszcze aktywować, jeśli zatęsknimy.

 

Permanentne usunięcie konta

Jak usunać profil na instgramie?

Wracamy do pierwszej możliwości, czyli do całkowitego skasowania konta.

  • Tutaj trzeba postąpić już trochę inaczej, a mianowicie zalogować się na specjalnie do tego skonstruowanej podstronie: https://www.instagram.com/accounts/login/?next=/accounts/remove/request/permanent/.
  • Po zalogowaniu, analogicznie do tymczasowego wyłączenia konta, musimy podać przyczynę podjęcia takiej decyzji oraz jeszcze raz wpisać hasło logowania.
  • Jak już to zrobimy, nasze konto zostaje całkowicie skasowane i już do niego nie możemy wrócić, nie mamy także dostępu do zdjęć, które na nim umieściliśmy.

Co więcej, w przypadku, gdybyśmy chcieli założyć ponownie konto o takim samym loginie, jak to usunięte, także nie mamy takiej możliwości.

Ten ostatni fakt pozwala wysnuć przypuszczenie, że tak naprawdę nasze konto nie jest permanentnie skasowane, lecz zablokowane i gdzieś na serwerze Instagrama wciąż istnieje, tylko już ani my, ani inni użytkownicy, nie mamy do niego żadnego dostępu.